מהם ערכים?

5946500

מהם ערכים וכיצד הם מניעים אותנו?

ערכים הם הדברים האמתיים שמעניקים משמעות מיוחדת לחיים שלנו, ערכים הם כל אותם דברים שכשאתה משיג אותם, אתה יכול להתרגש עד דמעות, וכדי להשיג את אותם הדברים המשמעותיים לך אתה מוכן להקריב עבורם את הכול, אפילו במחיר חייך.
ערכים מייצגים את המהות הייחודית והאישית שלנו, הערכים הם המצפון, המגדלור שמכוון אותנו, הערכים מעניקים לנו את ההרגשה שמה, שאנחנו עושים הוא נכון או לא נכון, הוא טוב או לא טוב, הוא צודק או טועה, חכם או מטופש.
דוגמה תמציתית לאותם ערכים הם: משפחה, אהבה, רומנטיקה, אינטימיות, שלום, ביטחון, אחריות, אכפתיות, חברות, הגשמה, התפתחות אישית, עצמאות, צמיחה, הצלחה, התמדה, הרפתקנות, נתינה, ביטוי עצמי, בריאות, יופי, חירות, חופש, כבוד, מצוינות, יוזמה, יצירתיות, קינאה, סובלנות, שליטה, כסף ועוד. זוהי רק דוגמה חלקית של הערכים שמנהלים אותנו.
הערכים הם ביטוי של פעילויות של המערכת הרגשית שלנו, שנותנים טעם לחיים, צבע לחיים משמעות לחיים. למערכת הרציונלית, אין יכולת להתמודד עם התשוקות והמאווים שלנו. לפעמים אנחנו פועלים בהתאם למערכת הערכים שמניעים אותנו מבלי שאנו מודעים אליהם כלל, ודווקא במקרים האלה שלכאורה אינם הגיוניים, מסתבר שהמערכת הרציונלית נרתמת ומגייסת הסברים רציונליים להצדקת הפעולות הרגשיות שלנו.
פעילויות בהתאם לערכים החשובים לנו מביאה לתחושת סיפוק ואושר, לחילופין פעולות שאינן בהתאם לערכים שלנו יוצרות תחושת קונפליקט ערכי וברוב המקרים איננו מודעים להימצאותנו בקונפליקט ערכי.
כשאנו נמצאים במתאם ערכי נמוך כל האנרגיות והמשאבים מתרוקנים ובמקומם מופיעות תחושות עייפות, עצלנות, חוסר אכפתיות, לעומת זאת כשאנו נמצאים במתאם ערכי מלא אנחנו מחוברים לכל היכולות הכישורים האנרגיות והמשאבים שקיימים באנו. במצב זה אנו חשים בתשוקה והתלהבות שמייצרות את ההצלחות ואת ההישגים הגדולים שלנו.
בעצם

למעשה ערך הוא כפתור הפעלה ולכן כל פעולה נועדה להשיג ערך כלשהו גם כאשר איננו מודעים לערך שאנו מעוניינים להשיג.
לדוגמה אנשים רצים מתעמלים על איזה ערך הם רוצים לענות? בריאות / הנאה / יופי / גיל
דוגמה נוספת אנשים רוכשים רכב 4 על ארבע על איזה צורך נועד הרכב לענות? כלי תחבורה / ביטחון / מעמד / בת זוג

אם נסתכל על מוחנו כתוכנת מחשב על שמאגדת בתוכה הרבה מאוד אפליקציות וכל אחת מהאפליקציות אחראית רק על ערך ייחודי אחד, לפעמים הערך בולט וגלוי, לפעמים הערך סמוי ולא מודע. אוסף האפליקציות שמהם מורכבת תוכנת העל שלנו מכילה מאות ערכים שבדר"כ חיים בהרמוניה בניהם, אבל במצבי בחירה או מצבי לחץ הערכים המנוגדים יוצרים תקיעות בחיינו

אם נסתכל על מוחנו כמחשב בעל מעבד על הפועל על מעבד בעל ריבוי ליבות
ערכים הם אוסף סיבות שמניעות אותנו לפעולה, הערכים הם כפתורי ההפעלה הרגשיים שלנו, הערכים הם תמצתי ההוויה שלנו, הערכים הם מי שאנחנו. הערכים הם מנועי הטורבו שקובעים את גישתנו

האם קורה לכם שאתם מחליטים להתנהל בצורה מסוימת, אך בזמן אמת אתם מתנהגים בדיוק
ההיפך מהמתוכנן? האם לעיתים אתם מתחרטים על התנהגות שבצעתם ומחליטים שמעתה
ואילך תשנו אותה, אך הדבר אינו עומד במבחן המציאות? מדוע כל כך הרבה פעמים אנו
חוזרים לדפוסי ההתנהגות המוכרים והלא חביבים למרות שהתחייבנו כלפי עצמנו לשנותם?

לפי גישת ה- NLP , התשובה טמונה בהבנת התוכנה הפנימית המנהלת אותנו. תוכנה לא מודעת
זו הינה, למעשה, הערכים שלנו, המהווים את המוטיבציה האמתית לכל מה שאנו עושים.

דמיינו שבמוחנו שתול ססמוגף שמכיל סט ערכים שמנהלים אותנו.
דוגמה לאותם ערכים הם: אהבה, רומנטיקה, אופטימיות, משפחה, ביטחון, אחריות, אכפתיות, חברות, הגשמה, התפתחות אישית, עצמאות, צמיחה, הרפתקנות, נתינה, ביטוי עצמי, בריאות, יופי, חירות, חופש, כבוד, מצוינות, ניקיון סובלנות, שליטה, כסף ועוד. זוהי רק דוגמה חלקית של הערכים שמנהלים אותנו.
כל ערך מושך לכיוון מסוים
דמיינו שלכל ערך יש ערך מספרי שונה,

אור לגויים

חג פסח שמח וכשר

בראשית – כמה סימבולי שכמה ימים לפני חג הפסח חללית ישראלית בשם בראשית טסה וחגגה סביב כדור הארץ והתכוננה לנחות על הירח. איזה משמעות חדשה יצקנו לביטוי להיות "בן חורין" ולאו דווקא במובן של להיות בן חורין בארצות אלה בן חורין בדמיונו ובמעשיו. מעולם לא הייתה גאווה להיות ישראלי ויהודי כמו עכשיו. מעולם לא הייתה המילה בראשית משמעותית יותר מאשר ... Read More »

פינוי עמונה

פינוי עמונה

על רקע פינוי עמונה, החלטתי להביע את דעתי בעיקר לאחר דבריו של המקוממים של ראש מועצת כפר סילוואד שאמר "הפתרון היחידי למתנחלים שפונו מעמונה הוא לחזור לאירופה המקום שממנו באו"   4 נקודות חשובות ביותר לפני שאתייחס לדבריו המקוממים 1. השגיאה המרכזית של כל מנהיגי המפלגות ובעיקר ראשי הממשלה של הימין 2. שקר המיתוס הפלסטיני 3. חברי הכנסת הערבים 4. ... Read More »

החמץ ריסטרט לחשיבה שלנו

רסטרט למוח

מיצוות "ביעור החמץ" כמדי שנה בני ישראל מצווים לבער את החמץ בפסח. מהו אותו החמץ שבני ישראל הצטוו לבערו עד לגרגר האחרון בכל פינה חשוכה בבית להאירו באור הנר כדי למוצאו והוציאו? החמץ הוא בצק שטפח ונאפה – המצה היא אותו בצק שמיד נאפה. ההבדל בין החמץ – הלחם למצה הוא הטפיחה זה בדיוק אותו הבצק עם אותם הרכיבים והתפיחה ... Read More »

יונה (ינינה) פריימן

איך הופכים מתבגר מ"אויב לאוהב" ? איך מתקשרים אפקטיבית עם מתבגרים ? אילו אמונות מעצימות עלינו להאמין כדי ליצור קשר משמעותי ולהשפיע עליהם בדרך חיובית? קודם כל בודקים מה אנחנו מאמינים לגביהם ואיך אנו מסתכלים עליהם .איך אנחנו מפרשים את ההתנהגות שלהם. האמונות שלנו משפיעות ישירות על על מצבנו הרגשי. ואלו משפיעים על ההתנהגות שלנו והתגובות שלנו . ומה שאנחנו ... Read More »

שינוי גישה מקשה – לקל, משונא – לאוהב

מה קרה שתלמידה בקורס אמרה "שמריהו קשה לי"

תלמידה בקורס לקידום עסקים באינטרנט התקשרה ואמרה "שמריהו קשה לי" יכולתי לומר לה בואי ואראה לך מה צריך לעשות, במקום זה בחרתי בעזרת תהליך בדמיון מודרך לתת לה ארסנל של כלים להיחלץ ממצבים דומים של תקיעות. האתגר בלימוד להפוך את העברת היעד למשהו קל ונעים משהו שיגרום לתלמיד לרצות ליישם ברצון ובכייף! לפרטים אודות הקורס לקידום בעלי עסקים באינטרנט – ... Read More »

למה ראש השנה הוא לאו דווקא מצווה דתית?

שנה טובה תשע"ו

ראש השנה היהודי הוא הזדמנות לריסטרט לחיים, הוא הזדמנות לכל אחד ליצור את חייו מחדש, במוקד החג היהודי עומד חשבון נפש האישי "תכלה שנה וקללותיה תחל שנה וברכותיה " החשבון נפש מסתיים באמונה שהעתיד יהיה טוב ומבורך מהעבר. ראש השנה מאפשר למאמין היהודי להסתכל על השנה במבט מפוקח ולבחון את השנה האחרונה במנותק משנים אחרות, דווקא ההסתכלות השנתית נותנת לאדם ... Read More »

משל האריות

משל האריות

בני אדם נולדו בצלם אלוהים, עם יכולות בלתי מוגבלות ליצור, לחדש, להמציא. כדי לממש את יעודנו בחיים נולדנו עם כל מה שדרוש, כולנו נולדנו מושלמים כדי לחיות חיים מלאים ועשירים. לכל בני אדם יש בדיוק את אותן היכולות להצלחה בחיים, אותם אברים בגוף, אותם חושים, ולכולם יש את אותו מוח שיוצר את הצלחה. אלא שהמוח הוא אבר דינמי שמכיל את ... Read More »

כסף ברכה או קללה?

כסף

משחר הציוויליזציה היחס לכסף הוא שנוי במחלוקת, יש שראו בו קללה והיו שראו בו ברכה, היחס לכסף בלט בעיקר בין אלה שהחזיקו בו, לבין אלה שייחלו לו. אלו שהחזיקו בכסף האמינו שעמלו קשה כדי להשיגו והאמינו שזכו בו בגין עמלם, לעומתם אלו שלו היה הכסף ברשותם האמינו שהכסף הגיע לידיהם של המחזיקים בו בדרכים לא כשרות. וסביב דרך התעשרותם נפוצו ... Read More »

פסח בעיני אנלפיסט

פסח בעיני אנלפיסט

כמדי שנה אנו נוהגים לחגוג את חג הפסח זכר ליציאתנו ממצרים מעבדות לחירות. כאנלפסטים מושבעים אנו יודעים שהיציאה מעבדות לחירות היא תהליך תודעתי, מרגע שנולדנו תודעתנו מתגבש בתהליך החיברות- הסוציאליזציה, אף שהתהליך חיוני מעיין כמו להתפתחות הראשונית של כל בני האדם הרי שבתהליך החיברות, הילד הרך סופח אליו גם אמונות וערכים מגבלים שמונעים מימנו בהמשיך חייו, למצות את מלוא כשוריו ... Read More »

איך למדתי לדבר אנגלית שוטפת בשלושה חודשים?

סיפור המסגרת לפני חופשת סוכות נכנס מנהל בית הספר לכיתה והודיע שבחופשת פסח תצא משלחת של שישה תלמידים משני בתי ספר תיכוניים מקרב תלמידי כיתות י"א וי"ב לחופשה בארה"ב. המנהל אמר שהקריטריון לבחירת התלמידים יהיה ידיעת השפה האנגלית וידיעת ההיסטוריה האמריקאית וכל מי שרואה את עצמו מועמד לחברות במשלחת להירשם לקורס באנגלית להכנת המשלחת והמבחן יהיה בע"פ באנגלית בפני ועדת ... Read More »